Bolyai és Neumann, avagy mi volt ez a tegnapi?

Nem felejtettük ám, a tegnapi matek érettségit sem. Csak megvártuk a fejleményeket, hogy írhassunk róla.
Jogosan teszitek fel, hogy miből gondoltuk, hogy lesz miről írni. A szokásos egyik évben nehéz a másikban könnyűre alapozva megtettük a tipmixet és bejött. Ilyen egyszerű volt.

 

Egy kis nyugtatás a diákok számára:

Ha nehéz volt az érettségi, nem csak neked volt nehéz, hanem másoknak is.

Szóval nyugi van srácok. Nem lesz itt gond, simán meglesz. Azonban több észrevételem is van, amely már több éve jogos probléma, és már több ifjúsági képviseleti szerv is jelezte, és foglalkozik ma is ezekkel a témákkal.

Mondjuk ki:

!!!ELAVULT AZ ÉRETTSÉGI RENDSZERÜNK!!!

A feladatokat be lehet tanulni szinte bármelyik tárgyból és bátran állíthatom, hogy 4 hét felkészülési idővel szinte már egy közepes képességekkel rendelkező általános iskolás 8. osztályos meg tudná írni. És ez valahol jó, valahol pedig kicsit szomorú. Számtalan lexikális tudást sajátítunk el 12 év alatt az oktatási rendszerben egyetem, vagy munka előtt. Azonban a kreativitás, a valós vezetői készségek, a probléma megoldó készség nincs próbára téve. És félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy a lexikális tudás nem fontos. Mert igen is tudnunk, kell hogy ki volt Bolyai, Neumann, Eötvös, Vörösmarty, vagy éppen Mark Zuckerberg. Azt is illik tudnunk, hogy mikor volt az államalapítás, vagy a világháborúkat. Hogy a politikai helyzetek hogyan alakultak.

Mi után mi jön. Hogy mik az összefüggések, hogyan éltek az adott korban az emberek. Hogy alapműveletekkel hogyan számolunk. És igen kellenek a néha feleslegesnek tűnő logaritmikus egyenletek. De azért, hogy mindenkiből informatikus, mérnők, vagy éppen csillagász legyen, hanem azért, hogy GONDOLKOZZ, és ne csak a telefonod legyen okos, hanem TE is. Ha nem jár az agyad, nem fejlődik a logikád, nem látod át az összefüggéseket, nincs megalapozva a tudásod, akkor a gyakorlatban azt is meg fogod keresni a telefonodon, hogy melyik polcon van a boltban a sajt, mert odáig nem jut el a logikád, hogy a tejtermékeknél a hűtők felé keresd.

 

És valahol ez az a pont, ahol megértem a mai érettségik összeállításait. Lehet azt mondani, hogy a tanár, vagy az iskola nem tudott mindenre felkészíteni. Ez az állítás is félig igaz, félig viszont NEM. Ha az iskola mindenre fel tudna készíteni, akkor nem volna szükség a családra, a barátokra, a tapasztalat szerzésre, a kapcsolatokra, mert már úgy is tudunk mindent, mindent tökéletesen oldunk meg. Hibázunk és hibázni kell. Gyakorlunk, fejlődünk és problémákat oldunk meg. És ezekből születnek a világ legjobb gondolatai.

Az hogy adott szituációban kell teljesítenünk szerintem nem probléma. Az életben, a munkahelyen, egy kapcsolatban ez elég gyakran fordul elő. Viszont néhány részt az érettségiben azonban érdemes újragondolni. Hogy valóban érdemes-e olyan feladatokkal bombázni a diákokat, melyek még egy egy matematika szakos tanárt is elgondolkodtat és csak javítókulcs alapján tudja javítani. Vagy inkább nehezítünk kicsit a javításon és nem azt mérjük fel, hogy mit nem tud a diák, hanem hogy mit tud. Mert könnyű egy művészt a beskatulyázni az ostobák közé, ha azt nézzük meg, hogy mennyire ért a periódusos rendszerhez, vagy egy egyenletrendszerhez, vagy éppen hogy hány idegennyelven beszél.

De kérdezem én:

Polihisztor legyen mindenkiből? Taigetoszi szisztéma alapján válogassuk ki a ,,tehetségesebbeket”? Vegyük el a kedvét az embereknek a tanulástól? Vagy mutassuk meg neki, hogy ő is tud értéket teremteni, hogy az érettségin túl milyen lehetőségei vannak. Mert igen, nem kell mindenkinek diplomásnak lennie, de akkor mutassuk meg, hogy egy szobafestő és mázoló munkája is milyen értékes. Mert az emberek igen is színes tehetségpalettán mutathatják meg a képességeiket. Adjunk hát teret nekik, ahol kibontakozhatnak. Mert a valódi tehetség nem csak a fejben, de a szívben és a környezetében is megmutatkozik.

 

Nem terveztem túlzott kritikát kifejteni ezzel a témával kapcsolatban. Látok megoldást és köszönöm, azoknak a fiataloknak akik az oktatás modernizálásáért dolgoznak. Köszönöm az ODT és az ODT több éves munkáját diáktársaim nevében. Köszönöm a Városi DÖK-ök, a Városi Diáktanácsok és a Gyeremek- és Ifjúsági Önkormányzatok munkáját. És sok sikert kívánok a diákok számára a még hátralévő írásbelikhez és szóbelikhez! Ne rontsa a kedveteket a matek. Menni fog és sikeresek lesztek az életetekben, csak ne adjátok fel és küzdjetek a céljaitokért.

,,Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál.”
-Madách Imre-

,,Légy polihisztor, érts mindenhez. Vagy légy művész és varázsolj el a tehetségeddel. Értékes ember vagy!”
-CSAK EGY EGYETEMISTA-