“ÖSZVÉR 3”

,,Segítsünk egymásnak. Mert emberek vagyunk. Küzdjünk együtt egymásért, és ne csak
magunkért egymás mellett!”

-CSAK EGY DIÁK-

Segítsünk bizony másoknak!

Kedves Barátom!

Hogy nekem mi is a véleményem, az álláspontom? Az hogy nézzünk körül. Vitázhatunk lehetünk makacsok, de meg kell találnunk a közös hangot, mert ezzel nem csak a generációkat ugrasztjuk egymásnak, de számos problémát érünk el.

Egy részről a fiatalabb generációk magukba fognak zárkózni. Más részt az idősebb generáció idegesebb lesz, mert nem látja az utódjainak a jövőjét élhetően. Viszont harmadik nézőpontban tönkre tesszük a környezetet, a földet a rosszabbnál rosszabb döntéssel.
És gondoljunk arra, hogy a régebbi generációk a gazdasági fejlődés során a környezetet mennyire gallyra vágták. Ez fenntartható?

Nézzünk például az iparosodást? Afrikai és ázsiai országok társadalmilag exportálásra rendelkeztek be. Európában és Amerikában a fejlett iparosodott államokban csökken a légszennyezés. Viszont az kimarad a történetből, hogy a gyáraikat külföldre telepítették, így ugyan úgy ők, csak más kontinenseken szennyezik a légkört.

Fejlődünk valóban? Én azt nevezném fejlődésnek, hogy olyan pozitív javakat teremtünk az utókor számára, amely a környezet reprodukciós idejével megegyezően nem károsítja a földünket és a jövő generációit előrébb juttatja.

Vajon mi odafigyelhetünk ezekre?

Egyedül nem válthatom meg a világot.

Ez a mondat olyan sokszor elhangzik, mint az ,,Egy fecske nem csinál nyarat.”. Azonban ha több fecske összefog, abból bizony nyár lesz. Ha változást szeretnél elérni, akkor azt kezd magaddal. Az előttem írókkal ebben egyet értek. Lehetünk kritikusak, de mindig nézzünk magunk körül szét. Keressük meg azt a közösséget, ahol ki tudunk bontakozni és tudunk segíteni. Próbáljuk meg megérteni a másik generációkat. És keressük a lehetőséget, hogy hol tudunk segíteni. Én most 3 pontot fogok adni. Viszont az előzőektől eltérően pontozok.

Az első pontom:
Hiába az a sok érdek, ha a jövődben a saját életed és a gyermekeid életét teszed ki veszélynek.

A második pontom:
A közösség az a hely, ahol tudunk tenni. De kérjünk bátran segítséget az idősebb generációtól. Hisz az ő tapasztalatuk számunkra sokszor hasznosítható lehet és hát minek kövessük el ugyan azokat a hibákat, mint ők?

A harmadik pontom:

,,Teremts értéket, légy bátor, keresd a helyed, MERT VAN. És ne egy-egy dolog alapján ítéljünk, mert néha a problémák sokkal komplexebbek, mint amit egy nézőpont le tud fedni. És persze védd meg a FÖLDET, amin élsz!”

-EGY FIATAL-